Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Första svenska fallet av svininfluensa har bekräftats

Publicerad: 6 maj 2009, 12:00

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Sverige har fått sitt första bekräftade fall av den nya influensan, A(H1N1), även kallad svininfluensa. (Ny version 14.19)


Uppgifterna kommer nu på onsdagseftermiddagen från Smittskyddsinstitutet, SMI, i Solna. Det är ett tidigare misstänkt fall som nu har bekräftats vara svininfluensa.

Den drabbade är en kvinna i 50-årsåldern från Stockholmstrakten. Hon har nyligen varit på besök i USA, hade en kortvarig och mild sjukdom.

Att det tagit tid att kunna bekräfta att det verkligen rör sig om den nya influensan beror på att prov togs först när kvinnan var under tillfrisknande och därför innehöll relativt små mängder virus.

De reagens för att kunna påvisa influensan som SMI inväntar från USA har också dröjt.

– Men nu har vi lyckats odla upp viruset och kunde bekräfta att det handlade om den nya influensan genom att titta på virusets arvsmassa, förklarar Maria Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI.

Att det nu är bekräftat att den 50-åriga kvinnan bar på influensa A(H1N1) har ingen betydelse för patienten själv, som redan tillfrisknat.

– Däremot betyder det att vi har positivt kontrollmaterial som vi kan skicka ut till alla svenska laboratorier, så att de som vill har möjlighet att utveckla tester för den nya influensan. Det stärker upp Sveriges kapacitet avsevärt, säger Maria Brytting.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev