Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Första verklighetstestet av oralt koleravaccin

Publicerad: 9 juli 2015, 10:58

Kolerabakterie

Foto: Thinkstock

Över 1 miljard människor bor i områden där de riskerar att bli smittade av kolera. Nu har för första gången effekten av oralt koleravaccin testats i koleradrabbade områden.


Oralt koleravaccin har länge getts till turister som ska besöka koleradrabbade områden, men har tidigare inte används i någon större utsträckning för att förebygga endemiska epidemier.

Resultaten från den, enligt forskarna, första studien där oralt koleravaccin (Shancol) testats i större skala, visar att, trots en ofullständig vaccineringstäckning på 65-66 procent, minskade vaccineringen antalet allvarliga och livshotande kolerafall med 37 procent efter två år, jämfört med en grupp som inte vaccinerades. I en tredje grupp, som förutom vaccinet också fick information om handhygien och tillgång till rent vatten, minskade antalet allvarliga kolerafall med 45 procent.

Slutsatsen som forskarna drar är att rutinvaccinering med oralt koleravaccin ger en signifikant minskning av kolerabördan och är ett bra sätt att hålla ner sjukdomsfallen.

I studien lottades totalt 270 000 personer som bodde i Bangladeshs huvudstad Dhakas slumområden, till att antingen behandlas med det orala vaccinet, att få oralt vaccin tillsammans med ett utbildningsprogram om handhygien och tillgång till rent dricksvatten, eller ingen behandling alls.

Studien finansierades av Bill & Melinda Gates foundation.

Här kan du läsa abstract till studien:

Firdausi Qadri.Feasibility and effectiveness of oral cholera vaccine in an urban endemic setting in Bangladesh: a cluster randomised open-label trial. The Lancet, publicerad online 8 juli 2015. DOI: 10.1016/S0140-6736(15)61140-0.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev