Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Försumbar tbc-risk från migranter

Publicerad: 11 oktober 2016, 22:30

Ett stort antal migranter från länder där tuberkulos är vanligt innebär endast en försumbar risk för vidare smittspridning i samhället, enligt en ny studie i Lancet.


Ämnen i artikeln:

Tuberkulos

Under senare år har ett stort antal flyktingar och migranter kommit till både Storbritannien och Sverige från länder där tuberkulos, tbc, är vanligt förekommande.

För att ta reda på hur stor risken är för att en eventuell smitta förs vidare i samhället utgick forskare vid University College London från en screening av mer än en halv miljon migranter. Migranterna, varav många var studenter, kom från 15 länder i Asien och Afrika och slog sig ned i Storbritannien 2006—2012.

Sammanlagt upptäcktes 1 873 fall av tuberkulos.

Screeningen ingick i ett pilotprojekt. Under dess senare del, 2010—2013, undersöktes 318 983 personer. Av dessa drabbades 301 personer av tuberkulos efter ankomst till Storbritannien, antagligen på grund av att en latent infektion från hemlandet återigen hade aktiverats. Men efter att forskarna analyserat de aktuella bakterierna uppskattade de att smittan endast fördes vidare i 35 av fallen.

– Ett mycket litet antal, 35 av över 300 000 screenade migranter, tycks alltså ha fört smittan vidare. Risken för folkhälsan är därför försumbar, säger artikelns huvudförfattare Rob Aldrige till The Lancet.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell går resultaten helt i linje med erfarenheterna från Sverige som under de senaste åren tagit emot högst antal flyktingar sedan andra världskriget.

– Naturligtvis upptäcker vi fall, men det gör vi ju för att vi letar aktivt. Hittills har vi inte sett ett enda fall av smittspridning av tbc i samhället på grund av flyktingsituationen, och bara enstaka fall där någon fört smittan vidare till någon annan, oftast inom den egna familjen eller boendet, säger Anders Tegnell.

Tricket, säger han, är att hitta en eventuell smitta så snabbt som möjligt.

TT: Gör ni det då?

– Det är svårt att veta. Det faktum att vi upptäcker smitta i den här gruppen är ju något sorts kvitto på att vi letar, men det kan säkert bli bättre, säger Anders Tegnell.

TT

Ämnen i artikeln:

Tuberkulos

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev