Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Fortsatt bra täckning i barnvaccinationsprogrammet

Publicerad: 1 september 2015, 11:32

Folkhälsomyndigheten är nöjd med fjolårets utfall men höjer en varningsflagga för kikhosta.


Över 97 procent av alla barn födda 2011 var vaccinerade mot sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och över 95 procent av eleverna i årskurs 6 var vaccinerade med två doser av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Läkemedelsverket har myndigheten gått igenom utfallet för barnvaccinationsprogrammet 2014 och kan konstatera att de flesta av sjukdomarna är sällsynta.

Det finns dock undantag.

Trots god vaccinationstäckning ökade förekomsten av kikhosta kraftigt under 2014 och var den högsta sedan 2007. Antalet fall bland spädbarn trefaldigades jämfört med 2013. Flera barn behövde sjukhusvård och två ovaccinerade barn avled, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Det är de ovaccinerade yngsta spädbarnen som drabbas hårdast av kikhosta. Därför är det viktigt att sjukvården är uppmärksam och noga med att ta prover på vuxna och äldre syskon med långvarig hosta, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Enligt Läkemedelsverket visar inrapporterade biverkningar att vaccinerna har en god säkerhetsprofil, det vill säga de vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber samt lokal svullnad och smärta på injektionsstället.

Vaccinationsprogrammet

Omfattar skydd mot tio sjukdomar:

■ difteri
■ stelkramp
■ kikhosta
■ polio
■ allvarlig sjukdom av Haemofilus influenzae (Hib)
■ allvarlig sjukdom av pneumokocker
■ mässling
■ röda hund
■ påssjuka
■ infektion med humant papillomvirus (endast flickor)

Därtill erbjuds barn i definierade riskgrupper även vaccination mot tuberkulos, hepatit B, influensa och pneumokocker inom det riktade vaccinationsprogrammet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev