Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fortsatt färre besök till akutmottagningar

Publicerad: 3 december 2020, 11:10

Akutbesöken har minskat i alla diagnosgrupper, förutom misshandel där det har varit en mindre ökning, enligt Socialstyrelsens rapport.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Trenden att färre patienter söker till landets akutmottagningar håller i sig. Men fler än normalt av de som söker blir inskrivna.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdDet nya coronavirusetCoronakrisenSocialstyrelsen

Det är Socialstyrelsen som i en ny rapport konstaterar att det har skett en nedgång av besök till somatiska akutmottagningar i alla län. Tydligast har trenden varit i åldersgrupperna 0 till 17 år och 70 år och äldre. Besöken har minskat i alla diagnosgrupper, förutom misshandel där det har varit en mindre ökning.  

– Även för diagnoser som ger covid-19-liknande symtom har det skett en uppgång, vilket indikerar att man sökt sig till akuten på grund av oro för att ha smittats av covid-19, säger Thea Enhörning, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Besöken minskade framför allt i början av pandemin. Mellan vecka 10 och 14 var nedgången på de somatiska akutmottagningarna 31 procent. Därefter ökade antalet patienter successivt fram till mitten av sommaren, men var i september månad fortfarande lägre än tidigare års nivåer.

Men samtidigt som patientantalet gått ned under pandemin har andelen besök som leder till inskrivning i slutenvården ökat, visar Socialstyrelsens analys. Ett vanligt år är det cirka en tredjedel av akutbesöken som leder till inskrivning. Under våren 2020 var den siffran 38 procent.

– Det skulle kunna vara en indikation på att de som sökt akutmottagningarna under pandemin är de som haft allvarligare tillstånd, säger Thea Enhörning.

I rapporten ger Socialstyrelsen ett antal olika förklaringar till siffrorna. En är att fler vänt sig till digitala vårdgivare, en annan att det funnits ett minskat vårdbehov då exempelvis skador och spridning av influensa minskat som en konsekvens av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Innan pandemin har enligt rapporten antalet besök på akutmottagningar minskat något de senaste åren. Det, resonerar rapportförfattarna, skulle kunna bero på att patienter börjat söka sig till primärvården, digitala vårdgivare eller närakuter i högre grad än tidigare.

Analyserna baseras på inrapporterade uppgifter till Socialstyrelsens patientregister samt uppgifter från Statistiska centralbyrån och offentlig statistik från Folkhälsomyndigheten.

Ta del av hela rapporten här.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev