Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fortsatt färre döda i covid-19

Publicerad: 9 mars 2021, 13:44

”Vi ser att trenden med minskningen av antalet avlidna per vecka håller i sig. Vi tror att det handlar om den vaccinationsinsats som gjorts och görs. Det är så klart glädjande”, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Trenden med färre döda på grund av det coronaviruset fortsätter, enligt enhetschef Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenIntensivvårdRegion GävleborgRegion HallandRegion Norrbotten

Men nationellt sett ökade antalet smittofall även förra veckan. Skillnaderna mellan olika delar av Sverige är dock stor.

– Vi har en fortsatt splittrad bild i regionerna, konstaterar Sara Byfors på den myndighetsgemensamma presskonferensen.

Bland annat ligger Gävleborg, Halland och Norrbotten över rikssnittet.

– Gävleborg har en väsentligt högre kumulativ incidens. Det går emot den nationella bilden. Där ser man också en ökad belastning i vårdkedjan, säger hon.

Glädjande trend

Ytterligare 39 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har nu 13 042 smittade personer avlidit i landet.

Men det finns ljuspunkter i statistiken, enligt Sara Byfors:

– Vi ser att trenden med minskningen av antalet avlidna per vecka håller i sig. Vi tror att det handlar om den vaccinationsinsats som gjorts och görs. Det är så klart glädjande.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid inte finns med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Sammanlagt har 695 975 personer bekräftats smittade.

En miljon doser

När det gäller vaccinationen har de flesta regioner nu påbörjat fas 2.

– Vi rör oss sakta men säkert framåt och hoppas att målet med vaccinering till halvårsskiftet kan hållas, säger Sara Byfors.

Enligt henne hade till slutet av vecka 9 närmare en miljon vaccinationer rapporterats in till det nationella vaccinationsregistret.

669 950 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,2 procent av den vuxna befolkningen. 316 439 personer har fått två doser – vilket motsvarar 3,9 procent.

Högt vårdtryck

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, är trycket på vården fortsatt högt. Av 655 tillgängliga intensivvårdsplatser med respirator i landet är 496 belagda och av dem vårdas 219 med covid-19.

– Så det är fortsatt en hög andel, 44 procent av dem som vårdas på iva är covid-19 patienter.

Tillgången till personal som kommer att vara den stora utmaningen för regionerna den närmaste tiden, enligt Johanna Sandwall:

– Vi har en utarbetad personalstyrka och ett långt år bakom. Allting annat är på plats.

Hur länge den ansträngda situationen kommer att pågå är också ”oerhört svårt” att säga, är hennes budskap.

– Det beror helt på smittspridningen. Sjukvårdens hantering av konsekvenserna ligger ju kvar tre veckor ungefär. Så allting handlar om hur vi följer rekommendationerna.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev