Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fortsatt ökad smitta i Stockholm

Publicerad: 29 september 2020, 14:24

NY VERSION Pandemiläget i Stockholms län fortsätter att gå åt fel håll. Förra veckan konstaterades 923 personer vara smittade – nästan en dubblering från veckan innan.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmCoronakrisenDet nya coronaviruset

– Vi är allvarligt bekymrade, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Siffrorna tyder på att smittspridningen har ökat och det är allvarligt. Vi behöver trycka tillbaka det här till varje pris, fortsätter han på Region Stockholms pressträff på tisdagen.

Jämfört med vecka 38, då 537 coronafall konstaterades, steg antalet positiva fall med 386 personer förra veckan till totalt 923 fall.

Däremot har antalet patienter som vårdas på något av regionens sjukhus sjunkit med sex personer. För tillfället vårdas 24 patienter på akutsjukhus eller geriatrisk vård. Av dessa intensivvårdas fem personer.

Sedan pandemins början har totalt 25 046 fall konstaterats i länet.

Björn Eriksson hävdar att allt för många har slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om vi alla är noga med de mest basala sakerna som att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma och ta prover vid symtom kommer vi klara av att minska smittspridningen och trycka ner sjukdomen, säger han.

Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i regionen, beskriver det som ett trendbrott som kan vara början på en större uppgång, alternativt att antalet fall lägger sig på en högre nivå.

Hon uppmanar alla med symtom att testa sig.

– Vi har god provtagningskapacitet och uppmuntrar alla att man tar prover vid minsta nytillkommet symtom, säger Maria Rotzén Östlund.

Enligt chefläkaren Johan Bratt står vården rustad för att skala upp kapaciteten igen vid behov. Han uppger dessutom att det i dag finns helt annan kännedom kring covid-19 jämfört med i våras.

– Kunskapen inom vården är större när det gäller smittspridning, symtom och behandling, säger Johan Bratt.

ROBIN SALOMONSSON/TT, HENNING EKLUND/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev