Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fortsatt ökning av svenska covidfall

Publicerad: 14 juli 2022, 13:29

Tidigare somrar har varit relativt fria från smitta – men nu går det åt motsatt håll. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Antalet covidfall i Sverige fortsätter att öka för femte veckan i rad – men ökningstakten ser ut att avta. Smittan bedöms öka i ungefär hälften av regionerna.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Folkhälsomyndigheten

Den senaste veckan har antalet fall av covid-19 ökat från cirka 4 200 till nästan 4 800, enligt Folkhälsomyndigheten. Räknar man bort fall som rapporterats in i efterhand är ökningen 7 procent, vilket kan jämföras med drygt 30 procent föregående veckor.

Läs mer: Besöksrestriktioner tillbaka på flera sjukhus 

Ökningstakten tycks därmed ha avtagit på nationell nivå, skriver Folkhälsomyndigheten. Däremot ökar smittan i ungefär hälften av landets regioner.

Att fler drabbas av covid-19 beror på den nya omikronvarianten kallad BA.5 som kommit att dominera i Sverige. Sedan slutet av juni står den för mer än 50 procent av alla fall.

Fler på sjukhus

BA.5 bedöms vara mer smittsam och kan ta sig förbi immunförsvaret för både vaccinerade och tidigare infekterade av covid-19. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell har tidigare sagt att ”en stor del av befolkningen troligen kommer att smittas av denna nya undergrupp”.

Det finns hittills inget som tyder på att BA.5 skulle ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare omikronvarianter.

Läs mer: Ökningen av covidfall överraskar socialministern 

Några regioner rapporterar om fler inlagda med covid-19. Under veckan lades sex personer in på intensivvårdsavdelning, men det finns en viss eftersläpning i statistiken. Medeltalet för de senaste veckorna är sju.

En av fem positiva

Totalt provtogs knappt 21 000 personer för covid-19 i Sverige under veckan som gick. Av dessa var 19 procent positiva, vilket är något lägre jämfört med förra veckan.

”Vi har en ökande samhällsspridning men eftersom vi också har en hög vaccinationstäckning samt en hög immunitet efter genomgången infektion, bedömer vi att befolkningen i hög grad är skyddad mot svår sjukdom”, säger Moa Rehn, tjänsteförrättande enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Hittills har 26 personer rapporterats avlidna för vecka 25, vilket är på ungefär samma nivå som under de föregående fyra veckorna, enligt myndigheten.

Folkhälsomyndigheten betonar att den som har symtom som kan vara covid-19 ska stanna hemma för att inte smitta andra.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev