måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fortsatt stort antal nya iva-fall

Publicerad: 19 november 2020, 14:29

Johanna Sandwall är krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Bilden är från en tidigare pressträff.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Antalet patienter som behöver intensivvård för covid-19 ökar och förväntas fortsätta att öka.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenSocialstyrelsenFolkhälsomyndighetenRegion Jämtland HärjedalenIntensivvård

SH


Totalt har över 3 000 personer med covid-19 hittills vårdats på någon av landets intensivvårdsavdelningar. I dagsläget finns 610 disponibla iva-platser, varav 470 är belagda, 183 av dessa med patienter med covid-19.

– Ytterligare 1 419 patienter vårdas inneliggande på sjukhus, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vid dagens myndighetsgemensamma pressträff. 

Det finns därmed en tillgänglighet på 20 procent, men det skiljer sig åt mellan regionerna. Det finns också en stärkt transportkapacitet för att vid behov transportera patienter till andra sjukhus. Den mest oroande faktorn är hur redan ansträngd sjukvårdspersonal ska orka, konstaterade Johanna Sandwall på pressträffen. 

Av landets regioner är fyra i förstärkningsläge, elva i stabsläge och sex i normalläge. Samtliga har rapporterat till Socialstyrelsen att de förväntar sig ett försämrat läge på både kort och lång sikt. 

I dag beslutades att införa skärpta restriktioner i den sista region som ännu inte infört några, nämligen Jämtland-Härjedalen. Regionen hade den senaste veckan en fördubbling av antalet bekräftade fall. 

Från Folkhälsomyndighetens sida betonades vikten av att testkapaciteten utnyttjas ansvarsfullt. Ingen privatperson ska beställa test enbart för att bekräfta att man är negativ. Test ska endast beställas vid symtom som inte är övergående eller kan förklaras med något annat.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev