Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fortsatta larm om situationen i Sundsvall

Publicerad: 28 juli 2015, 12:26

Nu larmar läkarna i Sundsvall: Barn skickas hem med frakturer i väntan på operation och patienter med hjärtinfarkt får inte vård på specialistavdelning.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Som Dagens Medicin tidigare har skrivit är pressen stor i Landstinget Västernorrland. Redan i våras valde Ivo att starta en granskning av vården efter ett brev från läkare, signaler från arbetsmiljöverket och medierapportering.

Och larmrapporterna har inte tagit semester.

Vid Sundsvalls sjukhus gjorde ett 30-tal verksamhetschefer, enhetschefer, överläkare och sjuksköterskor en riskanalys redan innan sommaren började. De identifierade 36 risker, varav 26 skulle kunna få allvarliga konsekvenser, vilket är fler än tidigare år, skriver Sundsvalls Tidning.

Personalen befarade att den höga belastningen skulle resultera i felprioteringar, att fel patienter skickas hem från akuten och brister i övervakningen av sjuka patienter, skriver tidningen.

Ständiga överbeläggningar ökar risken för misstag, samtidigt som smittspridning kan öka.

Nu visar det sig att en del av det som förutsågs i riskanalysen har blivit verklighet.

Under gårdagen gick ett flertal läkare ut med larm om situationen på Sundsvalls sjukhus. Barn med frakturer skickas hem i väntan på att operationer ska utföras och patienter med hjärtinfarkter kan inte räkna med att få vård på specialistavdelning, skriver Sundsvalls Tidning.

På hjärtintensiven är det normalt tre till fyra kardiologsjuksköterskor i tjänst, nu är det många nätter bara en. I det tysta dras det gränser utifrån patientens ålder om vem som ska få hamna på specialsitavdelning. Sjuksköterskorna är förtvivlade, berättar en läkare för tidningen.

Hälften av alla akuta operationer på ortopedkliniken kan inte genomföras på grund av sjuksköterskebristen, utan de får skickas iväg till andra sjukhus inom landstinget.

Samtidigt finns en stor oro för situationen i höst, då majoriteten av sjukhuset narkossjuksköterskor har sagt upp sig då de inte får lön i nivå med de som betalas ut på andra sjukhus.

Relaterat material

Ivo granskar Västernorrland

Västernorrlands ledning tror på en bra sommar

SANNA BJÖRKMAN

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev