Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Frågor om kronisk borrelios och twar får vetenskapligt råd att sluta

Publicerad: 20 november 2014, 14:00

Ett av Socialstyrelsens vetenskapliga råd tackar för sig. Att läsa in sig på twar och kronisk borrelios är bortkastad tid, lyder motiveringen.


Jan Sjölin, överläkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, tycker att hans drygt 14 år som vetenskapligt råd hos Socialstyrelsen har varit både meningsfulla och lärorika. Men nu vill han bli entledigad från sitt uppdrag på myndigheten.

I ett mejl till Socialstyrelsen förklarar han att den väsentligaste anledningen till att han nu tycker att det känns tveksamt att fortsätta är att de två ärenden som kommit in under det senaste året rör sig om patientgrupper han i princip aldrig handlägger:

Kronisk borrelios, kronisk TWAR, tillstånd vars vetenskapliga grund är mycket dubiös. Min bakgrund och expertis är akuta livshotande infektioner och tidsåtgången för att läsa in mig på områden, som andra kunniga kollegor (för vilka jag har stort förtroende) redan har förkastat som vetenskapligt existerande, ser jag som bortkastad tid.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev