Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Framgång mot ebola ett av årets stora genombrott

Publicerad: 23 december 2019, 13:34

Nya behandlingar mot ebola är så lovande att Science kallar dem för ett av årets riktigt stora genombrott.

Foto: Getty Images

Bilden av ett svart hål är årets största genombrott inom forskningen, enligt tidskriften Science. Tre medicinska forskningsnyheter kvalar in bland de tio främsta.


Ämnen i artikeln:

EbolaCystisk fibros

Science väljer varje ut tio stora genombrott. Ett av dem koras som den verkliga vinnaren och nio ytterligare hamnar på en delad andraplats. Bland dessa finns två medicinska forskningsnyheter, om ebola och cystisk fibros, som också kvalade in på Dagens Medcins tio i topp-lista tidigare i december.

Nyheten om cystisk fibros handlar om en kombination av tre läkemedel som  verkar kunna ge en stor del av de drabbade effektiv hjälp. Kombinationen ”kan förvandla cystisk fibros från en progressiv sjukdom till en mer hanterbar kronisk sjukdom”, skriver Science. Baksidan är att kostnaden för behandligen verkar bli väldigt stor.

När det gäller ebolaviruset ser två nya antikroppsläkemedel ut att dramatiskt öka överlevanden. Förhoppningen är att framgången också ska få människor att söka sjukvård snabbare, så att spridningen av smittan begränsas.

Det tredje medicinska genombrott som Science tar upp i sin exklusiva skara ger svårt undernärda barn hopp. Forskare har funnit att barn som har svårt att återhämta sig från undernäring ofta har en omogen bakterieflora i tarmen, vilket gör att de inte fullt ut kan tillgodogöra sig näringen.

Försök gjordes med olika kombinationer av näringstillägg till barnen. Det visade sig att tillägg med kikärtor, bananer, soya och jordnötter hjälpte de nyttiga mikroberna på traven. Prover på barn visade efter en kort klinisk studie en ökning av blodproteiner och metaboliter som signalerar normal tillväxt. Längre uppföljningar ska göras. Om de lovande resultaten håller, kan de få mycket stor betydelse tror forskarna.

Men ingen av de medicinska upptäckterna lyckades alltså nå förstaplatsen detta år. Där placerar Science i stället den första bilden av ett svart hål i galaxen Messier 87, ungefär 55 miljoner ljusår bort.

Läs mer om de tio genombrott som Science rankar högst för 2019.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EbolaCystisk fibros

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev