Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Framstående hiv-forskare dog i flygkraschen

Publicerad: 18 juli 2014, 06:58

Över 100 forskare, aktivister och sjukvårdsarbetare på väg till hivkonferens i Melbourne omkom i flygkraschen i Ukraina, bland annat den holländske forskaren professor Joep Lange.


Hiv-forskarna var på väg till den internationella aids-konferens som hålls i Melbourne 20-25 juli. 108 av de 298 personer som befann sig på flygplanet, tros ha varit på väg till konferensen.  Det rapporterar bland annat australiska medier i dag.

– Hiv-forskningen har sannerligen förlorat en gigant, sa Chris Beyrer, president för International Aids Society, IAS, som arrangerar aids-konferensen, när han tagit del av de ännu obekräftade uppgifterna om Joep Langes död.

Joep Lange har hållit på med hiv- och aidsforskning sedan 1983, var professor vid University of Amsterdam, knuten till Världshälsoorganisationen, WHO, och var president för IAS åren 2002-2004.

Även Glen Thomas, talesperson för WHO, sägs vara bland de döda, skriver TT.

AIS beklagar det inträffade men har beslutat att genomföra konferensen som ett erkännande av de döda kollegernas engagemang mot hiv och aids, enligt organisationens hemsida.

Planet, en Boeing 777 från Malaysian Airlines, var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia, när det kraschade över Ukraina. Planet uppges ha skjutits ned men av vem i så fall, är inte klarlagt. Andra delen av flygplanets svarta låda uppges nu ha hittats. Världens ledare kräver en internationell haveriutredning, enligt Reuters.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev