tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

"Fruktat zikavirus övergående"

Publicerad: 25 januari 2016, 06:45

Oron växer för zikaviruset som snabbt spridits till flera länder. Nya fall av smittan, som tros kunna orsaka fostermissbildningar, har konstaterats hos brittiska turister.

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dominikanska Republiken meddelade på söndagen att tio fall av smittan konstaterats i landet. Samtidigt har tre britter testats positivt för zikaviruset efter resor i Sydamerika, enligt BBC.

Amerikanska hälsomyndigheter har nu satt upp 22 olika länder, de flesta i Latinamerika, Karibien och Västindien, på sin lista över platser dit man avråder gravida kvinnor från att resa.

Men svenska Folkhälsomyndigheten har inga planer på liknande rekommendationer.

- Om en kvinna som är gravid eller tänker sig bli gravid ska åka till de här områdena så bör hon ta den diskussionen med en vaccinationsmottagning eller mödravårdscentral och diskutera igenom resan och vad den kan betyda för graviditeten, säger Anders Tegnell.

Det finns i nuläget inget botemedel mot zika. Men den snabba spridningen i Syd- och Centralamerika kan snart komma att avta.

- Det kommer att vara en övergående fas. När väl större delen av befolkningen fått viruset kommer man att vara immuna, då minskar smittspridningen drastiskt, säger Anders Tegnell.

I så fall skulle även den eventuella risken för gravida minska kraftigt. Det är troligen bara om en kvinna smittas under, eller kort före, en graviditet som viruset kan ge upphov till fosterskador. Och har man redan burit på det bör man vara immun.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev