lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fryst avföring lika bra som färsk

Publicerad: 13 januari 2016, 09:05

Foto: Thinkstock

Avföring som varit fryst kan hjälpa vid svåra diarréer orsakade av infektion med Clostridium difficile, enligt en kanadensisk studie publicerad i Jama. Det innebär att behandlingen kan bli mer tillgänglig.


Donation med färsk avföring har visat sig ha bra effekt på diarré vid infektion av bakterien Clostridium difficile då antibiotika inte har hjälpt, men ett problem har varit att avföringen behövt vara färsk. Nu antyder kanadensiska forskare i en ny studie att tarmbakterier i fryst form kan ha lika god effekt.

Studien omfattade deltagare med återkommande eller svårbehandlad infektion av Clostridium difficile. Deltagarna slumpades till att antingen behandlas med fryst och upptinad eller färsk avföring, där administreringen skedde via lavemang i båda grupperna.

I en analys som omfattade 219 patienter var de flesta av deltagarna symtomfria utan återfall med diarré 13 veckor efter behandlingen, oavsett behandling med fryst eller färsk avföring.  Av de som fick färsk avföring blev 70,3 procent av med sin diarré och för de som fått avföring som varit fryst var samma siffra 75 procent, men det var ingen statistisk signifikant skillnad mellan grupperna.

Enligt forskarna innebär resultaten att avföringsdonation som behandling kan bli mer tillgänglig. Möjligheten att frysa och tina upp avföring för donation innebär minskade kostnader för att hitta och kontrollera friska donatorer, då fryst avföring kan lagras och fraktas. Men i en ledarkommentar i Jama påpekas att studien är relativt liten där få av deltagarna hade en svårbehandlad infektion, vilket gör att man inte kan dra stora slutsatser av studien även om den är en viktig vägvisare i ämnet.

Läs mer i abstract:

Christine H. Lee med flera. Frozen vs Fresh Fecal Microbiota Transplantation and Clinical Resolution of Diarrhea in Patients With Recurrent Clostridium difficile Infection. Jama, publicerad online 12 januari 2016. Doi: 10.1001/jama.2015.18098

Relaterat material

Nerfryst avföring kan hjälpa mot klostridiumdiarré

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev