Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fuskare får vänta på andra vaccindosen

Publicerad: 1 mars 2021, 08:49

De personer som fuskat sig till en första dos coronavaccin – och alltså inte följt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning – kommer att få vänta på sin andra dos.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinVästra GötalandsregionenI korthet

I mitten av februari upptäcktes att flera personer i Västra Götalandsregionen utnyttjat en länk på internet, avsedd för vårdpersonal, för att boka tid för vaccinering mot covid-19 – trots att de inte tillhörde gruppen.

Vad gäller den andra vaccindosen måste personerna dock ge sig till tåls till dess att vaccinationskampanjen når den prioriteringsfas de i själva verket tillhör, enligt ett beslut som fattades på fredagen av Region Västra Götaland.

”Jag upprepar det jag sagt tidigare, att det förekommit att fel personer bokat tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt”, säger Kristine Rygge, regionens vaccinationssamordnare, i ett pressmeddelande.

Fredagens beslut innebär att regionen nu gör en kovändning efter att man dagen före meddelat att de fem personer som fuskat sig till en första dos skulle få gå före i kön, även för den andra dosen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

”Det är hälso- och sjukvårdsdirektören som har satt ned foten. Det är inget politiskt beslut. Jag är upprörd själv, det är klart att vi inte ska tolerera fusk,” säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, i en kommentar till SVT.

Enligt Region Västra Götaland kommer man nu att se till att vaccinatörerna kan säkerställa att de personer som kommer tillbaka för att få sin andra dos också kan visa att de är behöriga, exempelvis med hjälp av tjänste-id eller lönespecifikation.

Anna Grönberg/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev