fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fysioterapeuter kan förstärka regionerna

Publicerad: 6 april 2020, 08:55

Fysioterapeuter, läkare och medarbetare inom life sciencesektorn kan hoppa in och jobba i regionerna enligt nya överenskommelser.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

De drygt 2 200 läkare och fysioterapeuter som omfattas av den nationella taxan kan nu hoppa in och jobba på sjukhus med anledning av covid-19. Det är kontentan av en överenskommelse mellan fackförbund och SKR.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetLäkarförbundetFysioterapeuternaLifSwedish Medtech

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Fysioterapeuterna och Sveriges läkarförbund är överens om att läkare och fysioterapeuter tillfälligt kan lånas in av regionerna utan att avtalen med dem bryts. Det kan antingen handla om tillfällig anställning eller uppdragstagande.

När pandemin är över kan läkarna och fysioterapeuterna fortsätta sin verksamhet som tidigare.

Överenskommelsen gäller fysioterapeuter och läkare som ha ersättning enligt lof, lagen om ersättning för fysioterapi, respektive lol, lagen om läkarvårdsersättning.

– Nu vänder vi på alla stenar för att säkerställa att vården har tillräckligt med personal på rätt plats. Det här är en viktig överenskommelse som innebär att många läkare och fysioterapeuter som i dag är verksamma enligt den nationella taxan kan stötta regionerna där de största behoven finns i det här mycket ansträngda läget, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg SKR, i ett pressmeddelande.

Enligt SKR fanns det år 2018 drygt 2 200 läkare och fysioterapeuter i Sverige som omfattades av den nationella taxan.

SKR har också tagit fram en vägledning tillsammans med branschorganisationerna Swedenbio, Swedish Medtech, Swedish Labtech och Lif för verksamheter inom life science som är intresserade av att låta medarbetare rycka in i vården.

Relaterat material

Vårdens egenföretagare får ingen krishjälp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev