Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Gel mot hiv sämre av bakterier

Publicerad: 27 Februari 2018, 12:45

Gelen innehåller den aktiva substansen tenofovir som kan förebygga att hiv-virus överförs vid sex.

Foto: Thinkstock

Kvinnor skyddas bättre av en vaginalgel mot hiv om infektioner i underlivet först behandlas. De nya fynden publiceras i tidskriften Nature Medicine.


Ämnen i artikeln:

Hiv

Gelen innehåller den aktiva substansen tenofovir som kan förebygga att hiv-virus överförs vid sex. Tidigare forskning har visat att kvinnor minskade sin risk att smittas med mer än 50 procent om de ofta använde gelen. Och effekten verkar alltså bli ännu bättre om eventuella inflammationer i underlivet behandlas.

Fynden bygger på en ny analys av en tidigare studie som inkluderar nästan 800 kvinnor från Sydafrika. De hade lottats till att få vaginalgelen eller en placebogel.

Enligt analysen minskade risken för infektioner av hiv med uppemot 75 procent bland kvinnor som använde gelen i hög utsträckning och inte hade inflammationer i underlivet. Kvinnor med en lika hög följsamhet till gelbehandlingen, men som hade sådana inflammationer, fick ett lika dåligt skydd mot hiv som kontrollgruppen.

Fynden utgör en viktig pusselbit för att kunna förebygga smittspridning av hiv ännu bättre, skriver forskarna. Deras teori är att inflammationer i underlivet försämrar det naturliga försvaret mot hiv-viruset.

Forskarna undersökte koncentrationen av nio olika proinflammatoriska signalämnen, så kallade cytokiner. Kvinnornas användning av gelen baseras på självrapporteringar och det är en svaghet med resultaten, anser forskarna.

Läs mer i abstract:

Lyle McKinnon med flera. Genital inflammation undermines the effectiveness of tenofovir gel in preventing HIV acquisition in women. Nature Medicine, publicerad online den 26 februari 2018. DOI: 10.1038/nm.4506

Relaterat material

Vaginalgel skyddade mot hiv

Maria Gustavsson (tjänstledig)

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hiv

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev