Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Generika testas för miljontals dollar

Publicerad: 24 februari 2014, 13:57

Foto: Photos.com

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, oroas av kvaliteten på generika och testar nu generiska läkemedel i ett stort forskningsprogram.


Testprogrammet kostar 20 miljoner dollar, cirka 130 miljoner kronor, och påbörjades i höstas utan något offentliggörande, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Under det första året fokuserar FDA på adhd-läkemedel, immundämpare, antidepressiva läkemedel och kramplösande medel.

Kathleen Uhl, tillförordnad chef för FDA:s avdelning för generiska läkemedel, säger att FDA länge har velat testa generiska läkemedel, men att man saknat medel för det.

En av de första studierna som finansieras i programmet ska reda ut varför generiska varianter på Glaxosmithklines läkemedel Wellbutin XL var mindre effektiva än originalet.

Testprogrammet kommer efter det att FDA utfärdat flera sanktioner mot indiska läkemedelstillverkare för brister i kvalitetskontrollprocesser. FDA har bland annat förbjudit bolaget Ranbaxy att exportera läkemedel från sin anläggning i Toansa i Indien.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev