Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Genetiska varianter i spikprotein oroar forskare

Publicerad: 7 september 2021, 08:03

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har fyra olika listor där räknar upp de varianter av sars-cov-2 som de anser är av betydelse.

Foto: Getty Images

Ju mer vaccinerade personer umgås med ovaccinerade, desto högre kan risken bli att det uppstår en virusvariant som vaccinerna inte biter på.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterCovid-19Linköpings universitet

T


Den så kallade alfavarianten av coronaviruset, som dominerade smittspridningen i Sverige i vintras och i våras, var mer smittsam än ursprungsvarianten – och deltavarianten, som dominerar nu, är mer smittsam än alfavarianten.

Blir viruset mer och mer smittsamt?
– För att lyckas ta över smittspridningen måste en ny variant vara mer smittsam. Det här viruset muterar hela tiden. Men det finns ingen riktning. Mutationerna sker slumpmässigt, men om slumpen prövas väldigt många gånger ökar sannolikheten för att det uppstår en variant som lyckas med just detta. Det här är evolution. Darwin i ett nötskal, säger Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, vid Linköpings universitet.

Kan viruset plötsligt bli tio gånger dödligare?
– Nej, den sannolikheten är nog inte så hög. Jag tror inte viruset i sig blir väldigt annorlunda. Men om ett virus blir mer smittsamt, betyder det ofta att virusmängderna blir större och om man har mer virus blir man ofta sjukare. På så sätt kan det bli farligare.

Däremot håller Uno Wennergren det inte för omöjligt att det uppstår en variant som inte stoppas av vaccinerna.

– Vi har aldrig tidigare haft en så här stor och jämnt spridd smittspridning över klotet förut, som vi har nu, samtidigt som så många är vaccinerade. Det är en väldigt speciell situation, säger Uno Wennergren.

Läs också: Så går det för överlevare av covid-19 

Problemen uppstår när många vaccinerade möter en stor smittspridning, som drivs av de ovaccinerade. Ju fler sådana möten som sker, desto högre blir sannolikheten för att det uppstår en variant som vaccinerna inte biter på.

Tidigt under pandemin räknade Uno Wennergren ut att mellan 10 000 och 20 000 svenskar kommer att dö till följd av viruset. Fram till nu har 14 692 personer avlidit på grund av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Det forskarna oroar sig mest för är de genetiska förändringar som uppstår i virusets så kallade spikprotein, som viruset använder sig av för att binda till och ta sig in i våra celler.

För att hålla ordning på de mest oroande varianterna har den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC upprättat fyra olika listor där myndigheten räknar upp de varianter som är av betydelse. På den mest oroväckande listan av dem alla, variants of concern, finns just nu fem varianter: alfa, beta, gamma och delta samt en icke namngiven variant av alfa.  På listan med varianter av intresse finns sex varianter, och på det som kallas bevakningslistan hela 24 varianter.

Den sista listan tar upp varianter som har varit, men inte längre är, av betydelse.

Myvarianten har varit omskriven på sistone. Den har fem mutationer i spikproteinet, men finns än så länge bara på intresselistan. Ett knappt 20-tal fall av denna variant har upptäckts i Sverige, men det är ingen variant som oroar Folkhälsomyndigheten särskilt mycket just nu.

– Oron är att det förekommer smittspridning överhuvudtaget. Vi håller utkik på alla de varianter som WHO lyfter som av särskilt intresse. Men kring just den varianten (my) förekommer inte någon oro, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, nyligen.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev