Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Genförändrade myggor mot malaria

Publicerad: 24 november 2015, 07:45

Forskare i USA har genom genmodifieringstekniken CRISPR-Cas9 fått fram myggor som är resistenta mot malariaparasiter. De hoppas att rönen ska spela en viktig roll i kampen mot sjukdomen.


Forskarna har inte bara lyckats ta fram myggor som inte sprider malaria till människor. De har dessutom lyckats få fram resistenta gener som nedärvs till 99,5 procent av avkomman.

Tanken är att de genmanipulerade myggorna så småningom ska släppas ut och fortplanta sig med ”vilda” myggor för att skapa en stam som inte sprider den farliga sjukdomen.

– Den kan spridas genom en population med hög effektivitet, och öka från en till 99 procent på tio generationer, det vill säga runt en säsong för myggor, säger biologen Valentino Gantz vid University of California till nyhetsbyrån Reuters om genförändringen.

Forskarkollegan och molekylärbiologen Anthony James poängterar att strategin inte ensam kan utrota malaria. Den kan dock spela en viktig roll, i kombination med behandling och förbyggande mediciner, framtida vaccin, myggnät och besprutning av kläckningsområden.

Forskarna i Kalifornien framhåller att deras metod gör mindre skada på hela ekosystemet, jämfört med genforskning som siktar på att utrota hela myggstammar.

Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) beräkningar kommer i år 438 000 människor att dö i malaria.

Läs mer i abstract:

Valentino Gantz med flera. Highly efficient Cas9-mediated gene drive for population modification of the malaria vector mosquito Anopheles stephensi. PNAS, publicerad online 23 november 2015. Doi: 10.1073/pnas.1521077112

Relaterat material

Ett steg närmre virusfria grisorgan i människa

Expertdiskussion om genmodifieringsverktyg

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev