Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Genuttryck i listig bakterie kartlagt

Publicerad: 18 maj 2009, 11:16

Svenska och franska forskare har kartlagt genuttrycket hos listeriabakterien. Resultaten ger ledtrådar till hur listeria omvandlas från ofarlig jordorganism till en farlig sjukdomsframkallande bakterie.


Listeria monocytogenes kan orsaka allvarliga infektioner hos människor och smittar oftast genom kontaminerad mat. Via tarmen kan bakterien ta sig in i blodet och orsaka hjärnhinneinflammation eller allvarliga fosterinfektioner hos gravida kvinnor. I första hand riskerar personer med nedsatt immunförsvar att drabbas.

Tillsammans med kollegor vid Institut Pasteur i Paris, Frankrike, har forskare vid Umeå universitet nu kartlagt vilka genetiska styrmekanismer som gör att bakterien kan anpassa sig till olika miljöer både utanför kroppen och inuti kroppen.

Med hjälp av en teknik, så kallad högupplöst tiling-array, undersökte forskarna bakterien under flera olika betingelser, till exempel under tillväxt i mag-tarmkanalen hos möss och i mänskligt blod.

Studien pekar på att det är helt skilda typer styrmekanismer som är centrala för att bakterien ska kunna klara sig i de olika miljöerna. I tarmen regleras uttrycket av skadliga så kallade virulensgener av transkriptionsfaktorn SigB medan transkriptionsfaktorn PrfA medierar aktivering av virulensgener när bakterien når blodet.

Forskarna konstaterar att listeria använder sig av ett mer intrikat system av reglerande RNA-molekyler än de väntat sig. Detta inkluderade bland annat korta RNA-molekyler, vars huvudfunktion troligen är att bryta ner andra RNA-molekyler, samt så kallade antisense-RNA, som kan blockera komplementära RNA-molekyler.

Fem av författarna till den aktuella studien, som publiceras online av tidskriften Nature, är verksamma vid institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Forskarassistent Jörgen Johansson har varit ansvarig för den svenska delen av kartläggningen.

Enligt Livsmedelsverket inträffar varje år 40–56 fall av listeriainfektion, varav 2–5 drabbar gravida kvinnor.

Läs abstract

Nature, publicerad online 17 maj 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev