Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gonorré fortsätter att öka

Publicerad: 21 juli 2015, 11:43

Gonorré orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Foto: Thinkstock

Samtidigt som antalet fall av syfilis minskat och klamydia ligger kvar på en stabilt hög nivå, har gonorré ökat med 20 procent, visar Folhälsomyndighetens statistik från 2014.


– Flera fall kan delvis förklaras av utökad provtagning, men vi måste ändå ha ögonen på detta. Inte minst bland män som har sex med män, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Under 2014 anmäldes 1 336 fall av gonorré. Personer kan vara smittade utan att ha symtom och infektionen kan finnas i såväl urinrör, som svalg och ändtarm.

Syfilis minskade med cirka 14 procent (totalt 244 rapporterade fall) jämfört med 2013. Sjukdomen är fortsatt vanligare bland män.

Däremot toppar kvinnorna statisken när det gäller klamydiainfektion, då de utgör 57 procent av alla fall. Förra året anmäldes 36 125 fall av klamydia och är landets i särklass vanligaste sexuellt överförbara infektion.

– Samtidigt som provtagning ökar måste även de förebyggande åtgärnderna utvecklas ytterligare. En nyckelgrupp är unga män som är underrepresenterade i provtagningen, inte minst när det gäller klamydia. Eftersom många av dem inte får symtom är det extra viktigt, säger Inga Velicko på Folkhälsomyndigheten.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev