onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gonorré fortsätter öka

Publicerad: 16 juni 2017, 06:36

Foto: Thinkstock

Svenskar som får gonorré ökar markant. Könsjukdomen ökar inte minst bland unga. Personer kan vara smittade utan att veta om det eftersom gonorré ibland inte ger några symtom.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

I slutet av maj i år hade Folkhälsomyndigheten fått in totalt 939 anmälda fall av svenskar som smittats av gonorré utomlands och hemma i Sverige. Det är 254 fler fall jämfört med samma tidpunkt förra året. Sjukdomen har ökat stadigt sedan 2009, både bland män och kvinnor.

– Antalet fall av gonorré ökar oroväckande kraftigt och man undrar vart vi är på väg, säger Sofia Alsing, barnmorska på Danderyds sjukhus sex- och samlevnadsmottagning i Stockholm.

Där har antalet personer som sökt för behandling av gonorré mer än tredubblats under första halvåret i år jämfört med i fjol.

– Gonorré har tidigare drabbat främst män som har haft sex med andra män men nu har det framför allt varit heterosexuella, unga kvinnor och män som smittats, säger Sofia Alsing.

Majoriteten av gonorrésmittade män får symtom men endast hälften av kvinnorna, vilket medför att det finns en risk att kvinnor går obehandlade.

– Man kan gå runt och må tipptopp och ändå bära på en smitta som man kan föra vidare. Det är riskabelt, säger Sofia Alsing.

Obehandlad gonorré kan leda till minskad fertilitet.

– Det är så viktigt att testa sig så fort man har haft oskyddat sex, oavsett med vem och att man är noga med att ta prov från rätt ställen på kroppen utifrån hur man har haft sex, säger hon.

ANNIKA AUGUSTSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev