torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gonorré och syfilis ökar

Publicerad: 14 mars 2008, 08:56

Antalet personer som smittats med gonorré och syfilis ökade förra året. Det visar ny statistik från Smittskyddsinstitutet.


Förra året smittades 393 personer med gonorré i Sverige, vilket är en ökning med 9 procent jämfört med året innan. Syfilis ökade ännu mer, från 51 fall 2006 till 123 fall förra året, en ökning på 140 procent.

– Alla sexuellt överförbara sjukdomar ökade förra året, även hiv och klamydia. Förklaringen är att kondomanvändningen inte har ökat i samma utsträckning som antalet sexpartners. Man tar större risker i sexlivet i dag helt enkelt och det här är resultatet. Från andra undersökningar har vi sett att man i dag har fler sexpartners och att man har sex oftare första kvällen, säger Anders Blaxhult, överläkare och biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Bland heterosexuella ökade gonorré med 20 procent förra året. Bland män som har sex med män minskade däremot antalet gonorréfall med 7 procent till 155 fall. Även antalet utlandssmittade minskade kraftigt.

Även om antalet gonorréfall ökar är dagens siffror ändå en smekning jämfört med för några decennier sedan, då antalet gonorréfall var uppemot 40 000 per år.

– På 1970-talet var gonorré ungefär som klamydia är i dag, men det lyckades man få kontroll över, mycket tack vare att gonorré ger så pass tydliga symtom plus att man hade en effektiv smittspårning. Men ändå så är det en felaktig utveckling vi ser nu, säger Anders Blaxhult.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev