Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gotländsk vårdpersonal: Stanna på fastlandet

Publicerad: 27 mars 2020, 15:08

Stanna på fastlandet i påsk. Det vädjar gotländsk vårdpersonal om i ett filmklipp på Facebook.


Ämnen i artikeln:

Region GotlandDet nya coronaviruset

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Facebook är blockerad under “Visa våra partners”.

Den gotländska sjukvården är van vid att skala upp inför turistsäsongen. Men i år är läget annorlunda. I och med att ön har en samhällsspridning av covid-19 behövs resurserna främst till de året-runt-boende och den informationen behövde nå ut.

– Vi har förmågan att expandera vården, det gör vi varje år och tycker det är roligt. Men nu har vi redan expanderat, säger Anne Garland, överläkare vid verksamheten för ortopedi vid Visby lasarett.

Hon fick idén till filmen från kollegor i Nya Zeeland.

– Jag tänkte att det är bra sätt att nå ut. Det här blir ett budskap direkt från oss på golvet.

I filmen vänder sig vårdpersonalen till alla sommargotlänningar, vinterfastlänningar och andra Gotlandsälskare och ber dem stanna kvar på fastlandet i påsk eftersom resurserna går åt till de året-runt-boende och ”att kunna erbjuda en extra sängplats, en extra respirator eller en extra tid på vårdcentralen för er som inte är folkbokförda här blir väldigt svårt”.

Anne Garland säger att vårdens begränsningar handlar om två saker. Dels expanderingsmöjligheterna genom omfördelning av resurser, dels evakueringsmöjligheterna.

– Vi är beroende av luftvägen för att patienter som fått sin första vård hos oss ska kunna transporteras till sitt hemsjukhus. Det är en svårknäckt nöt nu.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev