torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Granskning av BVC efter fel om vaccin

Publicerad: 10 maj 2017, 05:54

Foto: Thinkstock

Barnavårdscentralen Allvis i Stockholm gav nyblivna föräldrar felaktiga råd om vaccin. Nu ska verksamheten granskas och vårdavtalet med Stockholm läns landsting riskerar att sägas upp.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingBarnsjukdomar

Det går bra att vänta med att vaccinera barn mot mässling, röda hund och påssjuka då dessa sjukdomar ”har en positiv inverkan på den personliga utvecklingen”. Så lät det när den antroposofiska barnavårdscentralen Allvis i Stockholm bjöd in nyblivna föräldrar till informationsträff.

– Det är helt oacceptabelt att ha barnavårdscentraler som inte lever upp till våra krav. Vi har en del barnavårdscentraler som inte når upp till tillräckligt hög vaccinationsgrad. Men ingen sticker ut så mycket som den på Södermalm, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, till TT.

Vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund ges vid 18 månaders ålder. I Stockholm var vaccinationstäckningsgraden för barn födda 2014 cirka 95,6 procent. Men på Allvis vaccinerades bara 44,2 procent av tvååringarna i fjol, skriver Vårdfokus.

Det var Dagens Nyheter som först rapporterade om informationsträffen där nyblivna föräldrar rekommenderades homeopatisk medicin till barn och att avstå vaccin. När en pappa frågade om det kan vara positivt att smittas av mässling svarade föreläsaren att ”i västvärlden är barnsjukdomar inget man dör av”, skriver tidningen.

Helt felaktigt, konstaterar Anna Starbrink. Fler barn har insjuknat i mässling och kikhosta – en annan vanlig barnsjukdom som har lett till flera dödsfall bland barn på senare år i Sverige.

Nu riskerar barnavårdscentralen att få sitt tillstånd indraget.

– Jag har tagit initiativ till en granskning. Ska man driva barnavårdscentral på uppdrag av Stockholms läns landsting ska man följa våra riktlinjer. Gör man inte det finns det möjlighet för oss att dra in avtalet, säger Anna Starbrink.

Verksamhetschefen på Allvis beklagar att det gavs felaktig information av en konsult under informationsträffen.

I Sverige har föräldrar rätt att tacka nej till att vaccinera eller vänta med att vaccinera sitt barn. I världen är mässling en av de främsta orsakerna till dödsfall bland barn.

Relaterat material

Spred felaktigheter om vaccin till föräldrar

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev