Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gratis hepatitvaccin till barn

Publicerad: 16 mars 2012, 09:31

Barnen i Västernorrland ska få gratis skydd mot hepatit B. Vaccinet kan också bli en del av det nationella programmet för barnvaccination.


Politikerna i Landstinget Västernorrland beslutade på torsdagen att samtliga barn i länet ska få gratis hepatit B-vaccin. Det beräknas kosta cirka en miljon kronor om året och kommer att börja genomföras i maj, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland.

Även i Norrbotten och Södermanland får barnen sprutor mot smittan. Enligt Dagens Nyheter kan skytt mot hepatit B bli en del av det nationella barnvaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen beräknar en sådan kostnad till runt 26 miljoner kronor.

– 177 länder vaccinerar redan barn mot hepatit B. Genom att inkludera vaccinet i ett allmänt program skulle det gå att nå fler, säger Agneta Holmström, enhetschef för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen, till DN.

Bara ett fåtal länder i Europa har fortfarande ingen allmän vaccinering. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar numera alla länder att vaccinera för att smittan ska kunna utplånas.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev