Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gravid kvinna vårdas med konstgjord lunga i Solna

Publicerad: 24 juli 2009, 12:06

En 26-årig kvinna flögs i går, torsdag, in från Skottland för att vårdas med konstgjord lunga på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.


En till person har nu insjuknat så allvarligt till följd av svininfluensan att hon måste vårdas på Karolinska universitetssjukhusets speciella ECMO-enhet. Det skriver Dagens Nyheter.

Kvinna som är från Skottland diagnostiserades med influensa A(H1N1) förra veckan. Till följd av influensan drabbades hon av allvarliga lungkomplikationer.

Det skotska sjukhus med ECMO-utrustning som låg närmast var fullbelagt och därför förflyttades hon till Sverige.

Christer Classon, Karolinska universitetssjukhusets presstjänst, säger till Dagens Nyheter att det inte är något konstigt med att personer flyttas mellan olika sjukhus.

– Det finns bara ett begränsat antal ECMO-platser och därför har man upprättat ett europeiskt samarbete, fortsätter han.

ECMO står för extrakorporeal membranoxygenering och innebär att blodet syresätts med en konstgjord lunga. Ett arbetslag vid Karolinska universitetssjukhuset är specialiserat på att behandla patienter som behöver sådan vård.

Som Dagens Medicin tidigare har berättat förflyttades en man som smittats av den nya influensan från Norrköping till Karolinska universitetssjukhuset i början av veckan för att få vård med konstgjord lunga. Tillståndet för mannen uppges nu vara stabilt. Enligt tidigare uppgifter måste han hållas nedsövd i två månader.

På Karolinska universitetsjukhuset finns fyra ECMO-platser. Stefan Engqvist, ansvarig för katastrofplanering på Karolinska, säger till Dagens Nyheter att han bedömer att vårdplatser och utrustning kommer att räcka till.

–  Den här typen av nedsatta funktioner är extremt ovanliga. I Storbritannien där sjukdomen kommit längre har sex personer, av en befolkning på 60 miljoner, hittills behövt den här typen av vård, säger han.

Relaterat material

Influensasjuk intensivvårdas av specialister från Karolinska

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev