Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Gravida avråds resa till zikaområden

Publicerad: 9 mars 2016, 08:58

Foto: Thinkstock

Världshälsoorganisationen avråder gravida kvinnor från att resa till områden som drabbas av zikavirus. Rådet utfärdas sedan allt mer tyder på kopplingar mellan viruset och allvarliga fosterskador. Men Folkhälsomyndigheten uppmanar inte utrikesdepartementet att formellt avråda från resor.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

”Gravida kvinnor bör rådas att inte resa till områden där utbrott av zikavirus pågår”, skriver WHO i ett uttalande efter att organisationen hållit ett krismöte på tisdagen om den snabba spridningen av viruset.

Tidigare har WHO bara varnat för risker vid resor till områden som är drabbade. Men efter mötet i Genève förstärkte WHO:s generaldirektör Margaret Chan varningen.

Chan sade på en presskonferens att det inte ”behövs absoluta bevis” för kopplingen mellan fosterskador och zikaviruset för att utfärda en avrådan. Hon sade också att de senaste forskningsrönen ”är alarmerande”, skriver AFP.
WHO konstaterade även att sexuell överföring av zikaviruset är ”relativt vanligt”.

”Gravida kvinnor, vars sexpartner har eller reser i områden drabbade av zikavirus, bör använda preventivmedel eller avhålla sig från sex under graviditeten”, skriver WHO.

–  Det finns en fara, det är nu vetenskapligt klarlagt. Det är uppenbart att man ska undvika att utsättas för zikaviruset och överväga flytta sin resa eller inte åka, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

TT: Kommer ni att uppmana utrikesdepartementet att avråda gravida från att resa?

- Nej, UD:s avrådan ligger på en helt annan nivå. När UD avråder från resa får man inte åka till de här länderna och då gäller inga reseförsäkringar. Det är ett nationellt ställningstagande. Då har man även gjort bedömningen att det är uppenbart farligt för alla att åka, säger Tegnell.

Varken WHO eller några länder har infört reserestriktioner.

–  Man måste hålla isär reseråd och reserestriktioner. WHO har gått ut med ett reseråd, inte några generella reserestriktioner, vilket vi kallar i Sverige ”avrådan av UD” och som begränsar resandet till olika länder.

TT: Vad krävs för att man ska införa reserestriktioner?

– Det gör man om det finns omfattande störningar i landets system och det finns risk att personer inte kan ta sig därifrån eller få sjukvård i landet. Det gjordes när ebolan drabbade Västafrika. Då fanns det en uppenbar risk att vistas där, inte för att sjukdomen i sig var farlig men för att samhället inte fungerade längre.

Zika orsakar flera abnormiteter

Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att mikrocefali (onormalt liten hjärna) bara är en av flera abnormiteter hos nyfödda som förknippas med zikainfektion under graviditeten. WHO räknar upp ytterligare misstankar, som att moderkakan ger fostren otillräcklig näring, att fostren dör eller inte växer på ett normalt sätt. Skador på centrala nervsystemet hör också till sådant som kan bero på infektionen.

Zika har hittats i blod, hjärnvävnad och i ryggmärgsvätska hos foster efter missfall, fosterdöd eller aborter.

Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande förlamningar i armar och ben.

Källa: WHO

SALOMON ROGBERG/TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev