fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Halland svänger om sprutbyten

Publicerad: 27 maj 2016, 09:27

Foto: Thinkstock

Politiker i Region Halland har börjat tänka om. I framtiden kan narkomaner få komma att byta sina begagnade sprutor.

Ämnen i artikeln:

HivHepatit

– Allt som kan hjälpa människor bort från missbruk är väl värt att pröva, säger Tommy Rydfeldt (L) till Hallands Nyheter (HN).

Tidigare har politikernas budskap varit ett tydligt nej. Det skulle kunna ge signaler om en ledigare syn på missbruket, har man menat.

Men där verkar det som att politikerna nu tänkt om. Tommy Rydfeldt säger att det finns en stor enighet. Han poängterar att när Skåne införde sprutbyte hittade man en kategori missbrukare man inte tidigare kände till. Och när dessa personer kan komma till en mottagning utan att behöva beställa tid, finns möjligheten att fånga upp fler.

Skåne har haft ett sådant program sedan 1987. I Stockholm infördes ett år 2013.

Argumentet mot sprutbyte, att det på något sätt kan upplevas uppmuntrande, finns fortfarande kvar. Men fördelarna, både att hindra smittor som hiv och hepatit, och att nå fler missbrukare, väger tyngre, säger Tommy Rydfeldt.

Kostnaden för programmet beräknas till 1,2 miljoner kronor per år. Om politikerna slutligen säger ja till programmet, kan det börja nästa år. Inspektionen för vård och omsorg ska dock först godkänna programmet, och kommunerna kan säga nej till sprutbyte.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev