tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Halverad behandlingstid lika effektivt vid hepatit C

Publicerad: 16 september 2011, 13:27

Behandlingstiden kan halveras hos patienter med kronisk hepatit C, visar ny forskning.


Behandling mot kronisk hepatit C är förknippad med en rad biverkningar som kan få patienterna att avbryta.

Forskarna bakom den nya studien tror att en kortare behandlingstid kan få fler att fortsätta att ta sina mediciner.

Nu har de testat att ge 540 dittills obehandlade patienter läkemedlet telaprevir som tillägg till traditionell behandling med pegylerat interferon och ribavirin, enligt två olika behandlingsscheman.

Telaprevir är en så kallad proteashämmare och attackerar viruset direkt, till skillnad från pegylerat interferon och ribavirin som stärker immunförsvaret.

Studiens resultat visar att 24 respektive 48 veckors behandling hade lika bra effekt hos patienter som svarade tidigt och starkt på läkemedlen.

Hos ungefär nio av tio patienter med stark respons kunde viruset inte påvisas vid behandlingens slut eller 24 veckor därefter – oavsett om de fått den långa eller den korta behandlingen.

Varje år rapporteras mellan 2 000 och 3 000 fall av hepatit C till Smittskyddsinstitutet. Minst hälften av dem som smittas drabbas av en kronisk leverinflammation, som kan leda till skrumplever eller levercancer.

Studien, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, finansierades av företagen Vertex Pharmaceuticals och Tibotec.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine 2011; 365: 1014-1024 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev