Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Han vill provocera vaccinmotståndarna

Publicerad: 19 mars 2015, 10:35

David Bardens gör sin ST i allmänmedicin på Lillfjärdens vårdcentral i Hudiksvall.

Läkaren David Bardens fick rätt mot skeptikerna om mässlingen. Nu vill han ta deras pengar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Först tyckte jag att det var mycket, mycket ovanligt att någon ville betala ut pengar för något som redan är bevisat. Det finns ju 30 000 personer som har forskat på mässlingen, säger ST-läkaren David Bardens till Dagens Medicin.

Men precis så var det. I David Bardens förra hemland Tyskland hade biologen Stefan Lanka 2012 utlyst en form av utmaning på internet. Den person som kunde bevisa att mässlingen orsakades av ett virus skulle få 100 000 euro, motsvarande ungefär 970 000 svenska kronor.

– Stefan Lanka anser att mässlingen är en psykisk sjukdom, han säger att cancer kommer från psykiskt trauma och när man förlorar någon får man alla möjliga sjukdomar, förklarar David Bardens.

Men han såg inte bara utmaningen som ovanlig och komisk.

– Jag hade sett hur en 14-årig flicka dog i mässlingen. Jag blev arg och tänkte det här är en provokation och jag måste reagera.

David Bardens skickade därför ett brev till Stefan Lanka och frågade om det verkligen var på allvar. Han fick ett underskrivet svarsbrev där det stod: Ja, det är på allvar, jag är beredd att betala ut pengarna.

Så David Bardens skickade över sex vetenskapliga artiklar, sitt kontonummer och kommentaren: Jag är tacksam om du för över pengarna.

Stefan Lanka vägrade.

David Bardens tog då det underskrivna svarsbrevet, gick till en advokat och frågade om det inte var giltigt som ett kontrakt. Jo, svarade advokaten, det är det. Efter det vände sig David Bardens till en domstol.

– Jag tror att det var fler som skickade bevis, men det var nog ingen som tänkte på att man kan gå till en domstol och verkligen överklaga, säger David Bardens.

Nu har domstolen gett honom rätt.

– Det var nästan en självklarhet, säger David Bardens och lägger till att en oberoende professor har skrivit en 33 sidor lång inlaga till hans fördel.

Enligt den information som David Bardens fick i går, onsdag, har Stefan Lanka inte överklagat domslutet.

– Då blir det bara dyrare för honom, så jag antar att jag får pengarna.

Just nu pågår ett utbrott av mässlingen i bland annat Tysklands huvudstad Berlin.

– Det är mycket, mycket farligt. Vi vill ju utrota mässlingen, men det finns många vaccinmotståndare i Tyskland. De flesta i landet är vaccinerade, men vi kan inte utrota sjukdomen, säger David Bardens.

Han uppger att en 18-månaders pojke avlidit i utbrottet i Berlin och tror att det dödsfallet kunde ha undvikts med vaccin. Att vissa tyskar är skeptiska till vaccin tror han beror på att det finns många sidor på nätet som vaccinmotståndarna står bakom.

– I Tyskland har vi inte Swevac och 1177, säger han men poängterar att det är mycket tråkigt att det finns mässlingsutbrott kopplade till vaccinmotståndare även i Sverige.

Vad ska du göra med pengarna?

– Om jag verkligen får pengarna vill jag göra något bra. Jag vill gärna att vaccinmotståndarna blir arga och provocerade, jag vill ta deras pengar och donera till vaccinationer i utvecklingsländer, säger David Bardens och lägger till att en del av pengarna också kommer gå till att täcka hans egna rättegångskostnader.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev