Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Här hålls hiv-frågan levande

Publicerad: 31 juli 2015, 12:41

Pernilla Albinsson och Anders Blaxhult befinner sig på Stockholm Pride för att erbjuda hiv- och syfilistest till festivalbesökare.

För elfte året i rad kan besökare på Pridefestivalen i Stockholm testa sig för hiv och syfilis, få rådgivning och gratis kondomer. Och det behövs.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Ljudvolymen är hög och samtalsmiljön är inte den bästa i sjukvårdstältet, inklämt som det är mellan stora scenen och karaoeketältet på Östermalms IP i Stockholm. Men för sjuksköterskan Pernilla Albinsson och läkaren Anders Blaxhult  överväger fördelarna med vara på plats  ”där det händer”.

– Genom att erbjuda testning här kan vi få kontakt med personer som kanske inte skulle ha vågat testa sig annars. Vi hittar inte så många nya infektioner, förra året var det endast en person med nyupptäckt hiv. Men det viktigaste är att hålla frågan om hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar levande, säger Anders Blaxhult som till vardags arbetar som överläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

Tältet är välbesökt. Under torsdagen hade de ett 50-tal besökare som togs hand om av en personalstyrka på sex personer, bestående av läkare, sjuksköterskor och en kurator. Alla besökare erbjuds provtagning för hiv och syfilis.

Sedan förra året görs en särskild satsning på yngre. På festivalområdet Pride Ung Park, för personer mellan 13-29 år, finns representanter från några av länets ungdomsmottagningar för att prata om sexualitet, identitet och säkrare sex. Även här kan man testa sig för hiv och syfilis.

Nytt för i år är att de som vill kan testa sig för hiv med snabbsvar, det vill säga att de får besked direkt på plats efter 20 minuter.

Hur är det att lämna ett positivt hivbesked på en festival?

– Det är klart att det inte är det bästa, men vi har beredskap för det. Vi har kurator på plats och möjlighet att följa med personen till den ordinarie vården om det skulle behövas, säger Pernilla Albinsson.

Testverksamheten har öppet alla festivalens dagar mellan kl 16-21, men de som vill ha snabbsvar får komma före klockan 18.

– På det sättet hoppas vi att de som ska få snabbsvar inte har hunnit få i sig så mycket alkohol eller påverkats av yttre press från vänner. Det är viktigt att man är medveten om vad om vad ett eventuellt positivt besked innebär, säger Pernilla Albinsson.

Hon berättar att flera av besökarna är unga som kanske aldrig har testat sig tidigare. En hel del kommer också från andra delar av landet där tillgängligheten till hiv-testning inte alltid är så stor, eller att personerna föredrar att vara mer anonyma.

– Jag är övertygad om att det här är ett jättebra sätt att nå ut med budskapet om att hiv finns och att det är viktigt att skydda sig. Sen är det väldigt roligt för oss i personalen att få jobba här, det är en härlig stämning och många glada människor, säger Pernilla Albinsson.

Stophivkampanj på Pride

Testverksamheten samordnas av nätverket Stophiv, där bland annat RFSL, Posithiva gruppen Venhälsan, LAFA och Infektionsmottagning 2 på Huddinge ingår.

Nätverket har sedan 2004 arbetat under Stockholm Pride för att erbjuda lättillgänglig hiv-testning och uppmuntra till kondomanvändning och säkrare sex.

Fakta: Stockholms läns landsting

SANNA BJÖRKMAN

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev