Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Har nästan vaccinerat bort meningokocker

Publicerad: 16 november 2015, 10:49

Ett omfattande vaccinationsprogram har lett till att en grupp av smittsam hjärnhinneinflammation i Afrika gått från flera tusen till bara fyra fall under 2013.


Ämnen i artikeln:

VaccinLäkemedel

Vaccinationsprogrammet beskrivs som en otrolig framgång, skriver BBC. Det lanserades 2010 och sedan dess har antalet fall fortsatt att minska. 2009 laboratoriebekräftades 1 994 fall av hjärnhinneinflammation grupp A, 2013 fanns det bara fyra, enligt siffror från WHO. Totalt har fler än 220 miljoner människor i 16 länder vaccinerats.

Vaccinet, Menafrivac, har utvecklats just för den region i mellersta Afrika som kallas ”meningitbältet”. I det värsta utbrottet mellan 1996 och 1997 insjuknade fler än 250 000 människor, varav 25 000 dog.

Men det finns en oro för att sjukdomen kan återvända om inte länderna fortsätter att vaccinera, enligt världshälsoorganisationen WHO. Organisationen uppmanar därför länder i området att låta vaccination mot meningokocker grupp A ingå i de allmänna vaccinationsprogrammen.

Det finns också en oro för att andra grupper av meningokocker kan spridas och en expert förespråkade ett vaccin som även skyddar mot grupp C, Y, W och X, enligt BBC.

Bakterierna meningokocker smittar främst via droppsmitta. Infektion kan leda till svår blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Det finns 13 grupper av meningokocker. Meningokocker av grupp A sprids under torrsäsongen i Afrika.

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

VaccinLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev