Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hård kritik mot halverat hiv-stöd

Publicerad: 21 september 2016, 11:57

Det statliga stödet till arbetet mot hiv och andra smittsamma sjukdomar nästan halveras nästa år. Ett beslut som väcker kritik.


Ämnen i artikeln:

Hiv

I år går 143 miljoner kronor i bidrag från staten under budgetposten ”Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar”. Men när regeringens höstbudget presenterades igår stod det klart att detta stöd nästan kommer att halveras nästa år, till 75 miljoner kronor. Regeringen skriver att stödet minskas för att skapa utrymme för ”angelägna satsningar” på andra områden inom vård och omsorg.

De organisationer som arbetar med hiv och får del av det statliga stödet togs på sängen av beskedet.

– Det är en väldigt stor förändring. Jag tycker att det är förskräckligt. Det finns många organisationer som ska dela på de här pengarna, säger Lena Nilsson Schönnesson, ordförande för Riksförbundet Noaks ark.

Hon konstaterar att de minskade resurserna riskerar att få stora konsekvenser för organisationens arbete.

– Då måste vi skära ner på verksamheten. Det vore katastrofalt både för arbetet med hiv-prevention och för stödet till de personer som lever med hiv, säger Lena Nilsson Schönnesson.

Att välja att prioritera ner hiv-arbetet på grund av att det har varit framgångsrikt är fel strategi enligt henne.

– Man kan inte slå sig till ro och säga att det ser ganska bra ut i Sverige. Då riskerar arbetet att gå i stå och utvecklingen kan gå åt fel håll.

En annan organisation som har fått en stor del av de medel som regeringen tidigare anslagit är Hiv-Sverige. De är något mer försiktiga efter regeringens besked och vill inte säga någonting om konsekvenserna för organisationen innan de vet hur deras bidrag påverkas. Men Hiv-Sveriges ordförande Christina Franzén är oroad över vad de minskade anslagen kommer att innebära för arbetet kring hiv i Sverige i stort.

– Om det skulle bli såhär så är det olyckligt och det kommer att få stora konsekvenser för den målgrupp det berör, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Hiv

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev