Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hård kritik mot Rydberg (fp)

Publicerad: 11 augusti 2009, 09:23

Folkpartisten Birgitta Rydbergs inställning till sprutbyten döms ut av fyra partikamrater. Hennes agerande kallas ”omänskligt” och ”ovärdigt”.


Det är i Dagens Nyheter som de fyra folkpartisterna går till angrepp mot Birgitta Rydberg, biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Debattartikeln har undertecknats av schlagerartisten Alexander Bard, IT-konsulten Amanda Brihed, egenföretagaren Seved Monke och advokaten Erik Wassén. Samtliga är aktiva inom folkpartiet i Stockholm.

De fyra skribenterna hänvisar till en färsk forskningsrapport om 720 injektionsmissbrukare i Stockholm. 83 procent hade hepatit C och 7 procent var smittade av hiv.

Enligt artikelförfattarna vore ett sprututbytesmottagningar enligt skånsk modell det effektivaste sättet att bromsa smittspridningen. Nu anklagar de Birgitta Rydberg för att förhala införandet av ett sådant program.

Folkpartiet kan inte tillåta Birgitta Rydberg att fortsätta. Hennes agerande borde sakna stöd hos socialliberalerna. Ju längre ett införande av sprututbyte dröjer, desto fler människor kommer i onödan att smittas av hiv. Det är inte bara omänskligt, det är även ovärdigt den som vill kalla sig socialliberal , skriver de.

Artikelförfattarna uppmanar även folkpartiets partiledare Jan Björklund att ta initiativ till en förändrad lagstiftning. Helst vill de att sprututbyte ska tas upp som en smittskyddsåtgärd i smittskyddslagen.

Då skulle smittskyddsläkare bli skyldiga att använda sig av programmet om det finns risk att hiv och hepatit sprids bland injektionsmissbrukare , skriver de i sin debattartikel.

Läs debattartikeln:

 Stockholms narkomaner måste få rena sprutor  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev