Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Hårda bevis för fosterskador av zika

Publicerad: 16 September 2016, 06:30

Foto: Thinkstock

Det finns ett direkt orsakssamband mellan zikaviruset och fosterskadan mikrocefali. Det visar den första så kallade fall-kontrollstudien som nu publiceras i The Lancet Infectious Diseases.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Forskarna blir alltmer säkra på att infektion av det myggburna zikaviruset hos gravida kvinnor kan orsaka mikrocefali, som innebär att barnet föds med för litet huvud.

Hårda bevis har dock saknats, men nu presenterar brittiska och brasilianska forskare den första fall-kontrollstudien och resultaten bekräftar sambandet.

I den aktuella undersökningen ingick alla barn som föddes med mikrocefali mellan 15 januari och 2 maj 2016 på åtta olika sjukhus i en region i nordöstra Brasilien. För varje fall valdes två matchade kontroller som bestod av de två första barnen som föddes utan mikrocefali följande morgon på ett av sjukhusen.

Preliminära resultat från studien, som presenteras i The Lancet Infectious Diseases, visar bland annat att 13 av 32 barn med mikrocefali hade laboratoriebekräftad infektion av zikaviruset i blod eller ryggmärgsvätska, något ingen av de 62 kontrollerna hade.

– En hög andel av mödrarna i båda grupperna hade zikavirusinfektion. Men när vi jämförde antalet bekräftade infektioner bland barnen, upptäckte vi att runt hälften av fallen med mikrocefali var infekterade, medan ingen av de friska kontrollerna var det, säger en av artikelns författare, Thália Velho Barreto de Araújo, till tidskriften.

Läs abstract:

Dr Thalia Velho Barreto de Araújo, Association between Zika virus infection and microcephaly in Brazil, January to May, 2016: preliminary report of a case-control study

TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev