Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hemtester för covid-19 återupptas i Stockholm

Publicerad: 5 november 2020, 09:19

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Från och med i dag blir det återigen möjligt att beställa hemtester för covid-19 i Stockholm, med vissa nya villkor. Även andra regioner ser att folk beställer väl många tester.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenRegion Stockholm

T


– En gång får räcka, så att så många som möjligt kan komma att erbjudas provtagning, säger Elda Sparrelid på Region Stockholm.

Beskedet kommer några dagar efter att möjligheten att beställa pausades eftersom belastningen på Karolinska universitetslaboratoriet var för hög. Men nu har laboratoriet fått utökad kapacitet.

I samband med att testningen återupptas införs nya prioriteringar för att säkerställa att proven i första hand hamnar hos dem som behöver dem mest. Bland annat införs ett tak för hur många hemtester som kan beställas per dag, och per person.

– Vi har sett att det finns personer som beställer max det man kan tilldelas, det vill säga fyra provtagningar efter varandra inom några dagar. Det finns ingen medicinsk indikation för att testa sig så många gånger, så en gång får räcka så att så många som möjligt kan komma att erbjudas provtagning, säger Elda Sparrelid, chefläkare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm, till TT.

Regionen kommer dagligen att följa antalet gjorda beställningar så att det inte bildas köer. Skulle kapaciteten överskridas kommer möjligheten att beställa hemtester att stänga tillfälligt, för att sedan öppna upp igen nästa dag.

Sparrelid säger att provtagningsbehovet inte styrs av hur många prover som är positiva, utan av hur många personer i samhället som har luftvägsinfektioner. Under den här tiden på året och framåt vintern ökar antalet personer som är förkylda även utan covid-19.

– Även om andelen positiva prover har ökat markant så är det fortfarande en minoritet av de prover som utförs som är positiva. Folk har just nu även andra infektioner, och jag tror knappast att det är jättemånga som beställer prov utan att ha symtom, så det är framför allt andra förkylningar.

Provtagningen är ett viktigt verktyg i arbetet med att begränsa smittspridningen, och för att kunna räkna ut vårdbehovet. Men smittspårningen är på egen hand inte lösningen, utan det är i slutänden folks beteende som är avgörande för att stoppa spridningen, enligt Elda Sparrelid.

Även i andra delar av landet beställs fler tester än vad verksamheterna klarar av. I Halland beställdes förra veckan närmare 7 000 coronatester. Nu ber regionens chefläkare hallänningarna att hushålla med resursen, rapporterar Hallands Nyheter.

– Vi kan se att det finns de som provtar sig lite väl frekvent, säger chefläkaren till tidningen. 

 

Fakta: Det gäller för hemtester

Hemtester och drive-in erbjuds endast personer som har symtom mer än 24 timmar eller i samband med smittspårning.

Allmänheten kommer inte längre kunna göra flera beställningar av hemtester eller drive-in-tester efter varandra. Detta för att så många personer som möjligt ska kunna provtas.

Ett visst antal hemtester erbjuds varje dag till allmänheten. Syftet är att säkra kapaciteten för de högst prioriterade grupperna om efterfrågan skulle öka ytterligare. De erbjudna testerna kommer vara fler än innan pausen.

Patienter i behov av vård är fortsatt prioriterade.

De som bor i särskilt boende för äldre är fortsatt prioriterade, liksom vård- och omsorgsanställda och personal i samhällsviktig verksamhet.

Källa: Region Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev