fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hepatit C-patienter felaktigt friskförklarade

Publicerad: 26 september 2014, 04:30

Foto: Thinkstock

Under flera timmar skickade ett labb ut felaktiga provsvar kring blodsmittade patienter.

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I mitten av september blev det fel när någon skulle fylla på tvättlösning i ett analysinstrument på kliniskt mikrobiologiska laboratoriet vid Länssjukhuset i Kalmar. Felet uppdagades först när instrumentet efter några timmar började ge ifrån sig felkoder och kunde sedan snabbt åtgärdas.

Det som ingen tänkte på var att göra en ny analys av de omkring 70 proverna för bland annat hepatit C, syfilis och hiv som hade körts i instrumentet sedan morgonen då ett kontrollprogram visade att allt var ok.

Fem dagar senare hör en läkare av sig till labbet för att berätta att det finns motstridiga resultat kring en patient med hepatit C. Det aktuella provet körs om och det visar sig att instrumenten under dagen med tvättlösningsincidenten levererat ett falskt negativt resultat kring hepatit C.

Labbet analyserar då om samtliga prov från den aktuella tiden och hittar då ytterligare ett falskt negativt svar gällande hepatit C.

Händelsen, som är klassad som ett negativt tillbud med en medicinteknisk produkt, är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg då den hade kunnat orsaka dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa. I anmälan noteras att det visserligen rör sig om ett handhavandefel från labbets sida men att det bara delvis upptäcktes av analysinstrumentets kontrollsystem.

Då laboratoriets tester bland annat utförs på potentiella blodgivare är händelsen också anmäld till Blodövervakning i Sverige även om inga blodprodukter berörts av de felaktiga analysresultaten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev