Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Herpesmedel kan bita på afrikansk parasit

Publicerad: 7 januari 2008, 13:55

Parasiten Trypanosoma brucei som orsakar afrikansk sömnsjuka är känslig för virusläkemedlet adeninarabinosid, Ara-A. Det anser en grupp Umeåforskare som presenterar sina rön i tidskriften Journal of Biological Chemistry.


Afrikansk sömnsjuka, som orsakas av den encelliga parasiten Trypanosoma brucei, sprids av tse-tseflugor i de centrala delarna av Afrika. Sjukdomen är dödlig, det finns inget vaccin och de i dag tillgängliga läkemedlen är giftiga eller besvärliga att använda. Ett av de mest använda, melarsoprol, har visat sig ge dödliga hjärnskador i 5-10 procent av fallen.

Parasiten är helt beroende av adenosin eller andra liknande ämnen, puriner som tas upp från blodet. Enligt forskarna vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet, har parasiten utvecklat ett effektivt enzym, adenosinkinas, för att omvandla adenosin till de nukleotider som behövs för att kunna tillverka DNA och RNA. En del adenosinanaloger har tidigare visats haft god effekt mot sömnsjuka i försöksdjur men det har inte varit känt varför parasiten är känslig mot dessa mediciner.

I den aktuella studien har forskarna visat att adenosinanalogen Ara-A omvandlas till nukleotid av adenosinkinas och därefter dödar parasiterna genom att påverka nivåerna av andra nukleotider, samt genom att hämma tillverkningen av DNA.

Enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet är fördelen med Ara-A att medlet tidigare har använts mot herpesinfektioner och därför kan antas vara säkrare än de andra adenosinanalogerna, som anses vara för giftiga för att prövas på människor. I likhet med många av de andra analogerna måste Ara-A användas i kombination med deoxycoformycin för att hållas stabilt i blodet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev