Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hiv-bot kan bli svårare

Publicerad: 25 oktober 2013, 08:53

Ny forskning pekar på att en stor del av de hiv-virus som är vilande i kroppens immunceller har förmåga att föröka sig. Därmed är utsikterna sämre att i framtiden kunna bota infektionen, enligt forskarna bakom studien.


En av de strategier som nu utforskas för att eventuellt kunna bota hiv går ut på att aktivera de dolda reservoarer av hiv-DNA som finns integrerat i arvsmassan hos infekterade immunceller. På så sätt skulle virusen bli mer åtkomliga för antivirala läkemedel.

Men det här tillvägagångssättet kan vara svårare än vad man trott, enligt de nya rön som forskare i USA nu publicerar i tidskriften Cell.

Slutsatsen är att en stor majoritet av de vilande virus som inte aktiveras är fortsatt kapabla att föröka sig. Och detta skulle motsäga en hypotes om att de flesta av dessa icke-aktiverade virus är defekta.

Enligt forskarna pekar deras fynd på att reservoaren av vilande hiv-virusen kan vara 60 gånger större än tidigare uppskattningar.

Studien har letts av Robert Siliciano vid Johns Hopkins University School of Medicine i USA. Samme man var också med om att år 1995 göra upptäckten att hiv-virus just kan gömma sig i vilande form inuti i immuncellerna, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Läs abstract:

Ya-Chi Ho med flera. Replication-Competent Noninduced Proviruses in the Latent Reservoir Increase Barrier to HIV-1 Cure. Cell 2013; 155: 540–551.

Relaterat material

”Det gäller att chocka fram virus”

Tidig hiv-behandling var bra

Fallet med hiv-botad bebis nu publicerat

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News