Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hiv-pandemin tros ha uppstått i Kinshasa

Publicerad: 2 oktober 2014, 17:00

Miljö från Mbanza-Ngungu i Demokratiska republiken Kongo. Enligt en ny studie tros hiv ha spridits i land med hjälp av den under kolonialtiden välutbyggda järnvägen.

En ny studie i tidskriften Science pekar på att järnvägen i kolonialtidens Kongo spelade en central roll i den tidiga utbredningen av hiv-smittan i Centralafrika. Därefter drevs spridningen av en förändrad sexhandel.


Bakom resultaten står ett internationellt forskarlag som på det hittills mest systematiska sättet kartlagt gensekvenser av viruset i bevarade patientprover från olika platser och tidpunkter i dåtidens Kongo.

Genom en statistisk analys kommer de bland annat fram till att epidemin startade runt år 1920 i Kinshasa, huvudstaden i nuvarande Demokratiska republiken Kongo. Forskarna tror att viruset kom hit flodvägen från sydöstra Kamerun, där smittan någon gång tidigare överförts från schimpanser till människor, troligen via jakt.

En av de olika grupperna av virus som spreds i Kongo, kallad M, genomgick runt 1960 en kraftig tillväxtökning i Kinshasa.

Det här tror forskarna har att göra med att sexarbetare här hade betydligt fler kunder än på andra ställen i landet eller att man i olika folkhälsokampanjer var sämre på att sterilisera injektionssprutor.

Grupp M blev sedan den grupp av viruset som spreds över världen, medan andra grupper av hiv stannade kvar i Afrika.

Forskarna konstaterar att den subtyp, B, i M-gruppen som till stor del står för infektionerna i USA och Europa uppstod i Kinshasa runt 1944.

Bakom studien står forskare vid bland annat University of Oxford i Storbritannien och Katholieke Universiteit Leuven i Belgien.

Läs abstract till artikeln:

Nuno Faria med flera. The early spread an epidemic ignition of HIV-1 in human populations. Science 2014; 346: 45–61. DOI: 10.1126/science.1256739

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev