Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hiv-studie bekräftar svenska rekommendationer

Publicerad: 24 juli 2015, 13:13

START-studien visar att tidig behandling av hiv-infektion är bra.

Foto: Thinkstock

Att starta hiv-behandling så snart som möjligt är gynnsamt både för patienten och för att få ner smittsamheten, visar den så kallade START-studien som presenterades i Vancouver i veckan.


– Resultatet bekräftar att vi gör helt rätt här i Sverige. Studien  kan ha en mer avgörande betydelse för till exempel europeiska guidelines och de som Världhälsoorganisationen, WHO, har i dag, säger Anders Thalme som är överläkare vid hiv-mottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I den internationella START-studien inkluderades två grupper av hiv-patienter, de med CD4 tal över 500 celler per kubikmilliliter och de med CD4 kring 350 celler per kubikmilliliter eller lägre. Totalt ingick 4 685 patienter från 35 olika länder och studien hade en uppföljningstid på 3 år.

Studien visar ett signifikant samband mellan tidig behandlingsstart och färre aidsrelaterade sjukdomar, det vill säga att de som startade behandling vid CD4- tal på  500 eller högre fick färre aidsrelaterade sjukdomar.

Genom att få ner virusnivåerna hos patienten minskar samtidigt smittsamheten avsevärt.

Sedan förra året rekommenderar  de svenska riktlinjerna för antiretroviral behandling, RAV, tidig insättning av hiv-mediciner oavsett om immunförsvaret är påverkat eller inte hos patienten.

– I dag tar jag nästan alltid upp frågan om behandling vid första besöket med en ny patient, till skillnad från för några år sedan då vi mer benägna att avvakta provsvar och symtom, säger Anders Thalme.

I dag fungefär 95 procent av alla svenska hiv-patienter behandling och 95 procent har så pass låga virusnivåer att de inte är mätbara under pågående behandling.

Läs studien här:

Lundgren J med flera. Initiation of Antiretroviral Therapy in Early Asymptomatic HIV Infection.  New English Journal of Medicine 2015. Publicerat online July 20. DOI: 10.1056/NEJMoa1506816 (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1506816)

 

Relaterat material

Tidig hiv-behandling var bra

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev