Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hjälparbetare drabbas av svenskars ebolarädsla

Publicerad: 23 oktober 2014, 10:23

När de kommer hem från de eboladrabbade länderna i Västafrika möts de av misstro och hot från sina arbetsgivare, sina barns förskolor och sina hyresvärdar.


– Det är mycket obehagligt med den här typen av reaktioner. De här personerna är ju hjältar och så blir de behandlade på det här sättet, säger KI-anställde läkaren Johan von Schreeb som håller i kurser för hjälparbetare, till Svenska Dagbladet.

Enligt uppgifter till tidningen får hjälparbetarna ta emot samtal som upplevs som underförstådda hot från fastighetsägare som ifrågasätter om de kan bo kvar och från skolpersonal som ifrågasätter om deras barn kan gå kvar i skolan.

Johan von Schreeb understryker att det inte finns skäl till karantän för hjälparbetare om inte en smittskyddsläkare har gjort en sådan bedömning.

Även statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten känner till stigmatiseringen.

– Det kan vara att när man kommer hem så får inte barnen gå på dagis eller att man inte är välkommen tillbaka till sin arbetsplats. De här indirekta hoten. Det är extremt olyckligt att dessa personer som gjort så viktiga insatser behandlas så när de kommer hem, säger han till Svenska Dagbladet.

Folkhälsomyndigheten planerar att gå ut med ytterligare information för att stävja ryktesspridningen kring, och oron för, ebola,

Relaterat material

Ebola klassas som samhällsfarlig

Läkemedelsföretag kraftsamlar mot ebola

Ebolasmittad norska utskriven

Ebolautbrottet i Nigeria är över

Han ska slåss mot ebola

Svenskt stöd till Västafrika utökas

Regeringen utökar insatser mot ebolaepidemin

WHO:s prognos: Tusentals nya fall av ebola varje vecka

”Vi är på väg att förlora kampen”

20 000 kan smittas i ebolautbrottet

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev