Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hjälparbetare har troligen inte ebola

Publicerad: 8 januari 2015, 06:41

Sjuksköterskan som fördes hem till Sverige från Västafrika med misstänkt ebola har troligen inte sjukdomen. Det visar ett preliminärt prov som togs på onsdagen, uppger Skånes universitetssjukhus.


Kvinnan har arbetat med att vårda ebolasjuka i Sierra Leone, på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det finns en misstanke om att hon kunnat bli smittad i samband med att skyddskläder gått sönder när hon arbetade i fredags.

Kvinnan kom till Sverige med ambulansflyg i söndags. Hon visade då inga symptom, och fick därför lämna Skånes universitetssjukhus natten till måndagen.

Två dygn senare återvände kvinnan till sjukhuset, med symptom som kan tyda på ebola. Prover togs och sändes till ett institut i Danmark för analys.

På kvällen kom beskedet att sjuksköterskan troligen inte har ebola.

Samtidigt fördes kvinnan på onsdagen till universitetssjukhuset i Linköping, där det finns en enhet med särskilt långtgående isolering. Där kommer också nya prover att tas.

Ebolatester kan inte ge positivt utslag innan patienten visar symptom. Vilka symptom det rör sig om i detta fall vill Skånes universitetssjukhus inte uppge. Om en person smittats av ebola, uppträder sjukdomen som regel inom tio dagar. Den längsta inkubationstid som påvisats är tre veckor.

Relaterat material

Sjuksköterska har lämnat sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev