Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hjärtbytta barn utvecklar okänd funktion i immunförsvaret

Publicerad: 31 januari 2006, 11:32

Hjärttransplanterade barn lyckades stå emot virus och cancer, trots att hjärtbytet stört deras immunförsvar. Det visar en studie från Mayo-kliniken i USA.


Forskarna har följt upp 20 hjärttransplanterade barn tio år efter ingreppet. De har jämförts med en frisk kontrollgrupp, matchad efter ålder och kön.

Hos de transplanterade barnen var brässen borttagen, något som stör nybildandet av immunförsvarets T-celler. Barnen fick även medicin som slår ut ytterligare T-celler.

Efter tio år hade de hjärttransplanterade barnen nästan lika många T-celler i blodet som barnen i den friska kontrollgruppen. Däremot kunde forskarna inte hitta några nybildade T-celler hos hälften av de transplanterade barnen. Hos resten av de hjärtbytta fanns endast en tiondel av den mängd nybildade T-celler som fanns hos barnen i kontrollgruppen.

Men de transplanterade barnen hade stått emot både virussjukdomar och cancer, sjukdomar som T-cellerna bekämpar och som till exempel aidspatienter riskerar att dö i.

Forskarna drar slutsatsen att de transplanterade barnen stått emot infektioner och cancer genom att utveckla någon ännu okänd funktion i immunförsvaret. Deras rön är publicerade i senaste numret av Journal of Immunology.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev