Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hockeyläkare anklagas för att ha lurat till sig influensavaccin

Publicerad: 29 oktober 2009, 13:35

Hockeyläkare anklagas för att ha lurat till sig influensavaccin

Foto: Foto: Photos.com

Landstinget Dalarna hotar med rättsliga åtgärder mot den läkare som har försett spelarna i Leksands hockeylag med influensavaccin.


Den privatpraktiserande läkaren Ronny Borelius, som även arbetar som klubbläkare för ishockeylaget Leksand, ska ha uppgett att han behövde 50 doser vaccin till patienter som tillhörde de riskgrupper som ska ha företräde till vaccinet. I stället användes det till Leksands a-lag.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Ronny Borelius har vilselett Leksands vårdcentral när han begärde ut vaccinet. Vi kommer att göra en grundlig undersökning av det inträffade och om det visar sig att det föreligger oegentligheter kommer vi att överväga rättsliga åtgärder, säger Claes-Göran Björck, närsjukvårdschef i Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att det strider mot landstingets principer att vaccinera fullt friska ishockeyspelare före de personer som tillhör någon av riskgrupperna.

– Vi har identifierat cirka 40 000 personer som tillhör riskgrupper och vaccineringen av dessa pågår just nu. Tillgången till vaccin är begränsad och därför är det särskilt viktigt att det vaccin vi får levererat används till rätt personer. Vi vet att de som tillhör riskgrupperna kan bli allvarligt sjuka om de drabbas av den nya influensan, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Även Socialstyrelsen reagerar mot att hockeyspelarna i Leksands IF fått vaccin före bättre behövande.

– Så får det absolut inte gå till, vi har tydligt gått ut med riktlinjer om att riskgrupper och medicinsk personal ska vaccineras först, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, tillika chef för tillsynsavdelningen, till TT.

Dagens Medicin har sökt Ronny Borelius för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Malmölaget Redhawks kommer även det att ansöka om att få vaccin mot influensan.

– Ja, vi tänker ansöka om vaccin. Vi tycker att det finns anledning att vaccinera, säger lagets läkare Fredrik Nyqvist till Sydsvenskan.

Relaterat material

Svettiga hockeyspelare gick före vid influensavaccinering

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev