Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hög förskrivning av antivirala läkemedel efter influensalarm

Publicerad: 8 maj 2009, 12:15

Hög förskrivning av antivirala läkemedel efter influensalarm

Foto: Tamiflu.

Efter svininfluensalarmet har svenska läkare på två veckor skrivit ut lika mycket antivirala läkemedel som under ett normalt halvår.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Enligt Socialstyrelsen såldes runt 1 000 förpackningar Tamiflu och Relenza under den första veckan, när rapporteringen om den nya influensan A(H1N1) var som mest intensiv. Följande vecka såldes 600–700 förpackningar.

– Det är nog inte bara så att folk köpte för att ha i ladorna, utan det kan ha varit så att det fanns särskilda behov. Kanske skulle folk resa till de utsatta områdena, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, till TT.

Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är överens om att det är för tidigt att blåsa faran över.

– Det har varit en stor spridning av sjukdomen. Från ursprungsepidemin i Mexiko med över tusen fall, och stor spridning i USA och Kanada – också där runt tusen fall, säger Johan Carlson till Dagens Nyheter.

Relativt många fall har också rapporterats i Europa, där Spanien i morse enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC hade 88 bekräftade fall och Storbritannien 34.

Elva av de brittiska och nio av de spanska fallen har enligt ECDC smittats i sitt eget hemland.

Socialstyrelsen har begärt att den nya influensan ska klassas som en allmänfarlig sjukdom och därmed bli anmälningspliktig. Regeringen ska ta ställning till detta i nästa vecka.

Relaterat material

Första svenska fallet av svininfluensa har bekräftats

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev