onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Högre dos influensavaccin gav bättre skydd

Publicerad: 14 augusti 2014, 07:15

Att ge en fyra gånger högre dos av vaccin till äldre personer minskade antalet fall av säsongsinfluensa, enligt en ny stor studie i New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Bland dem som lottats till att få högdosvaccinet insjuknade 1,4 procent i laboratoriebekräftat influensa, jämfört med 1,9 procent i kontrollgruppen som fått standardosen.

Forskarnas slutsats är att ungefär en fjärdedel av alla influensafall som inträffar trots vaccination skulle kunna undvikas om den högre dosen användes.

Förekomsten av så kallade negativa händelser, inklusive möjliga biverkningar, var snarare lägre bland dem som fått den högre dosen.

Anders Tegnell som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten tycker att studien är intressant.

– Det är bra att man arbetar med att optimera doseringen av influensavaccin, även om andra tidigare försök att göra det inte lett vidare. Nu återstår att se om de här resultaten i en i sammanhanget ganska liten studie med få influensafall håller i andra studier och i större skala, säger han.

Studien utfördes i Nordamerika och omfattade nästan 32 000 deltagare. Samtliga var 65 år eller äldre. Undersökningen finansierades av företaget Sanofi Pasteur, vars vacciner användes.

Läs abstract till studien:

Läs abstract till studien: Carlos DiazGranados med flera. Efficacy of High-Dose versus Standard-Dose Influenza Vaccine in Older Adults. New England Journal of Medicine 2014; 371: 635–645. DOI: 10.1056/NEJMoa1315727.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev